Josef Turek

* 24. 12. 1920 – † 22. 12. 2010
Čestné občanství uděleno 15. 6. 2000

Josef Turek se narodil 24. 12. 1920 v Jenčicích a pracoval v různých dělnických profesích. Celý svůj život zasvětil dechové a populární hudbě. V září 1946 založil taneční orchestr „JENKA“ (Jenčická kapela), který vedl 40 let. Orchestr byl velice populární v Lovosicích i okolí, vystupoval dokonce i v Pirně v tehdejší NDR. V roce 1949, kdy se v podnicích zřizovaly závodní kluby, pod které povinně přecházely kulturní soubory a hudby, přešel taneční orchestr pod Závodní klub podniku České hedvábí v Lovosicích (do této doby účinkoval kvůli předpisům pod kapelníkem Karlem Vackem ze Sulejovic). Orchestr vystupoval při tanečních soutěžích a soutěžích zpěváků „Lovosická granule“. Taneční orchestr ukončil svou činnost v r. 1986. Pan Turek ale hrál i v symfonickém orchestru, který působil v Lovosicích od roku 1945, řídil ho tehdy dirigent J. Chvalovský.

Vedl také dechový orchestr pro potřeby závodu České hedvábí. V roce 1966 byl pak tento orchestr doplněn hudebníky z okolí na Velký dechový orchestr s koncertním zaměřením (autorské večery skladatelů Jaromíra Vejvody, Karla Vacka a další, promenádní koncerty). Pan Turek byl od počátku jeho kapelníkem. Orchestr byl třikrát účastníkem „Kmochova Kolína“, pravidelným účastníkem Národního festivalu dechových orchestrů ve Štětí, dvakrát byl účastníkem ústředního kola „Národní soutěže“ v Ostravě a mnohokrát účinkoval v zahraničí (NDR, NSR, Francie a Rakousko). V r. 1991 se zúčastnil 11. ročníku Mezinárodního festivalu dechových hudeb v Brně, kde se umístil ve své kategorii na 3. místě.

V roce 1993 se kapelník Turek zúčastnil s Velkým dechovým orchestrem Kulturního střediska Lovoš Lovosice světového festivalu dechových orchestrů v holandském Kerkrade. Orchestr se zde umístil ve III. divizi na 2. místě. Stříbrná medaile z tohoto festivalu je největším úspěchem kapelníka i jeho orchestru, neboť tato soutěž je označována za nejrozsáhlejší na světě.

Od začátku svého působení v orchestrech vychoval celou řadu mladých hudebníků a zpěváků (Miroslav Dreiecker, Helena Richterová – Mejsnarová, Marcela Knoblochová aj.). Své lásce hudbě se nezpronevěřil ani později, až do své smrti byl kapelníkem Dechového orchestru Kulturního střediska Lovoš v Lovosicích, který vystupuje v Lovosicích při promenádních koncertech a při Vánočním koncertu na Václavském náměstí. Při tanečních večerech pro seniory Zadáno pro dobrou náladu v Kulturním středisku Lovoš řídil ještě v listopadu malý 12členný dechový orchestr, pro některé taneční skladby doplněný o saxofony a bicí. Tento pořad je velice populární a v posledních měsících byl vždy vyprodán. Návštěvníci ho měli moc rádi. Na prosincový program pro něj připravili koš s devadesáti růžemi, to už byl pan Turek ale v nemocnici. Nikdo netušil, že odejde do hudebního nebe tak rychle. Bude nám v Lovosicích moc chybět.

Josef Turek také založil a neustále doplňoval rozsáhlý hudební archiv, který je přístupný i ostatním hudebníkům v regionu. V archivu jsou skladby dechového i tanečního charakteru. Jeho velkou zálibou byly návštěvy divadla. V litoměřickém okrese byl pan Turek pojmem špičkového vedoucího hudebního tělesa a milovníka dechové hudby. V červnu 2000 mu byl udělen titul Čestný občan města Lovosice.

Významný lovosický hudebník, pan Josef Turek, zemřel v nedožitých devadesáti letech 22. prosince 2010. Na Štědrý den by mu bylo krásných devadesát let. V roce 2010 byl uveden mezi osobnostmi v Kalendáriu regionálních výročí Ústeckého kraje pro okres Litoměřice. Poslední rozloučení s panem Josefem Turkem se konalo ve středu 29. prosince v 10 hodin v obřadní síni na lovosickém hřbitově. Naposledy mu zahrála jeho kapela a rozloučit se s ním přišlo tolik lidí, že se ani nevešli do obřadní síně. Všichni ho měli rádi.

Autor: Eva Hozmanová

Komentáře nejsou povoleny.